11 Temmuz 2014 Cuma

Çevik Yöntemlerde Ekip Liderliği

Çevik yöntemlerle (ilgili makaleler: Çevik Yöntemleri UygulayabilmekÇevik Yöntemlerde İş Analizi ) ilgili önemli başlıklardan birisi ekip yönetimidir. Kimi zaman çevik yöntemlerde ekibin kendi başına tüm işi yaptığı, kararlarını kendi içinde aldığı, lidere de ihtiyaç duymadığı düşünülse de çevik yöntemlerde liderlik bir ihtiyaçtır. Klasik yönetim tarzlarının başarılı olamadığı, ekibe direktif verici yaklaşımların uygulanamadığı, ekibin kendi içinde karar alabildiği çevik yaklaşımlarda ekip yönetimi da haliyle farklı olacaktır. Peki çevik ekiplerle çalışırken nasıl davranacağız, nasıl liderlik yapacağız? Bu sorunun yanıtı arayacağız.
Eğer proje yönetiminden geliyorsak ve çevik bir ekibe liderlik yapmamız bekleniyorsa işi planlayıp plana göre takip etme alışkanlığından vazgeçmemiz gerekiyor. Çevik yöntemlerin dinamik planlama yapısı içinde ekibin planlamaya aktif katılmasına müsaade etmemiz ve proje boyunca planı revize etmemiz gerekiyor. Hatta en hassas olduğumuz kapsam yönetimi ve değişiklik yönetimi konularında bildiklerimizi bir kenara bırakmamız ve kapsamın projenin sonuna kadar değişmesine izin vermemiz gerekiyor. Başarı ölçümüzü müşteriye katma değer sunan ve çalışan uygulamalar olarak değiştirmemiz gerekiyor.

Eğer teknik yöneticilikten geliyorsak, direktif verici ve sıkı kontrole dayanan yönetim tarzını bir kenara bırakmamız gerekiyor. Ekibe yöneticilik yapmaktan vazgeçmemiz, liderlik özelliklerimizi ön plana çıkarmamız gerekiyor.

Çevik yöntemlerde başarılı liderlerin diğer liderlerle birçok ortak noktası var (ilgili makaleler: Liderlikte EnerjiTakım Formasyonu ve LiderlikMükemmeliyetçilik ve Liderlikİnsan Nasıl Yönetilir?) bu yazıda onlara değinmeyeceğiz. Çevik yöntemlere özel ve önemli beceriler neler diye baktığımızda, alttaki başlıkların öne çıktığını görüyoruz:

  • Ekibe koçluk yapma: Ekip üyelerinin kendilerini ve değerlerini tanıyarak potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olmak. 
  • Ekip içi işbirliğini teşvik etme: Çevik yöntemlerde ekibin bir arada olması, birlikte çalışması ve işin sorumluluğunu hep birlikte üstlenmeleri sebebiyle iş birliğini ve yardımlaşmayı öne çıkarmak ve de teşvik etmek.
  • Problemleri ekiple birlikte çözme: Problemleri çözümleriyle beraber sunmak veya kendi başına çözmek yerine ekiple birlikte çözülmesi için ortak aklı harekete geçirmek.
  • Yaptıkları ve davranışlarıyla örnek olma: Liderliğin olmazsa olmazı olan hem kişiliği hem de yaptıkları ile ekibe ilham vermek.
  • Yapılan çalışmanın müşteriye katacağı değeri ön plana çıkarma: Esas üretimin çalışan yazılım ve bunun müşteriye katacağı değer olduğunun altını gerekli noktalarda çizmek.
  • Bürokrasi ve engelleri kaldırma: Ekibin dış etkenlere en az maruz kalması ve işlere odaklanabilmeleri için kurum içi bürokrasi ve engelleri temizlemek ve ekibin önünü açmak.
  • Her detaya karışmama: Ekibin ne yapılması gerektiğini bilen, iyi niyetli ve çalışkan bireylerden oluştuğunu kabul etmek. Ekibe hareket alanı bırakmak. Yapılan işlerin tüm detaylarına hakim olmaya çalışmamak.
Her alanda olduğu gibi çevik yöntemlerde de iyi liderlik için eğitim ve tecrübe gerekir. Eğitim, zaten konuyu öğrenmek için gerekli, bunu tartışmaya gerek yok. Tecrübe ile kastedilen işi yıllarca aynı şekilde yapma değil, değişikliklere, farklı ekiplere, farklı tekniklere duyarsız kalmadan değişerek gelişmedir. Çevik yöntemler doğası gereği dinamik bir ortam sunuyor, müşteriden gelen değişikliklere yeşil ışık yakılıyor. Haliyle ekip liderinin de değişime ve gelişime açık olmasını beklemek gerekiyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder