26 Ocak 2012 Perşembe

Proje için Finans-1


Projelerin kattığı değeri hesaplarken veya projelerdeki satın alma kararlarını verirken temel bazı finans hesaplama yollarına başvurmak gerekir. Altta önemli olan birkaç terim incelencektir.
Net Bügünkü Değer (Net Present Value)
Para giriş ve çıkışlarının bügünkü net değerlerinin toplamıdır. Bügünkü değer (PV) hesaplamasında şu formül kullanılır:
Burada FV: gelecekteki ortaya çıkacak değeri, i: dönemlik faiz oranını, n: dönem sayısı gösterir.
Proje boyunca çeşitli para giriş ve çıkışları olacağı olacaktır. Bunların bügünkü değerlerinin toplamı net bügünkü değeri verir:
NPV değeri projenin ekonomik değerini ortaya koyar. NPV nin pozitif bir sayı çıkması, proje yatırımının pozitif geri dönüşü olduğunu ve yapılması gerektiğini; negatif bir değer çıkması, negatif geri dönüşü olduğunu ve yapılmaması gerektiğini gösterir. Sıfır olması ise yapılıp yapılmaması arasında fark olmadığı, ek bir değer katmadığı anlamına gelir.

Yatırım Geri Dönüşü (Return on Investment)
Yatırımdan gelen net kazancın yatırım masrafına oranını gösterir. Şu fomül kullanılır:
ROI değerinin 100 olması, yatırım maliyeti kadar kazanç elde ettiğinizi gösterir, 100 den büyük olması yatırımın karlı olduğunu ve yatırdığınızdan fazlasını kazandığınızı gösterir. Küçük olması ise yatırımınızın geri dönmediğini gösterir. Projelerin yapılıp yapılmaması kararını verirken bu hesaplamayı yapmak ve ROI değerine bakarak karar vermek akıllıca olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder